17 fantastische schoonmaaktips die je leven een stuk zullen verlichten

Als het aankomt op het huis schoonmaken, is alles wat het proces kan vergemakkelijken welkom. Daarom hebben we deze 17 handige trucs voor je verzameld. Nu heb je geen excuus meer om die lenteschoonmaak uit te stellen...

1) Kalkaanslag in de (elektrische) waterkoker

Giet gelijke delen water en azijn in je waterkoker. Zet hem nu aan en laat half koken voordat je het apparaat weer uitzet. Herhaal het proces nog één keer en je waterkoker is weer zo goed als nieuw.

pin

2) Vlekken op de bank

Mix een theelepel natriumcarbonaat (soda), 1/3 kopje azijn, een beetje heet water (niet kokend) en waspoeder door elkaar en wrijf de pasta in op de vlek. Om de stof op te frissen gebruik je alleen natriumcarbonaat. In dat geval sprenkel je gewoon een beetje over je droge bank heen, laat je het een paar uurtjes en zuig je het daarna met de stofzuiger weer op. Voilà! Een vlekken- en geurvrije bank.

pin

3) Oude dweil

Als je net je huis wilt gaan schoonmaken, maar je oude dweil heeft wel betere dagen gezien, hoef je niet meteen een nieuwe te kopen: gebruik badstof sokken in plaats van de dweil. Origineel idee, nietwaar?

pin

4) Ovenroosters

Wrijf een een beetje zout op het rooster en neem af met een papieren doek. Die aangekoekte korstjes zijn verleden tijd!

pin

5) Schone kranen

Om chroom langer glimmend te houden, neem je het af met was- of bakpapier. De badkamer schoonmaken was nog nooit zo gemakkelijk.

pin

6) Schone oven

Verwijder vlekken aan de voorzijde van je oven met een doek die in olijfolie is gedompeld. Wrijf droog en het ziet er weer als nieuw uit!

pin

7) Verschroeide pan 

Giet wat water in de pan, voeg een beetje azijn toe en zet het vuur aan. Zodra het water begint te koken verwijder je de pan van het fornuis en giet je er wat natriumcarbonaat in. Verwijder het water zodra de chemische reactie veroorzaakt door de toevoeging van de soda voorbij is. Als er nog vlekken overblijven, boen je deze nog met een beetje natriumcarbonaat.

pin

8) Glimmende glazen

Laat je glazen glinsteren met een paar druppels azijn, of door ze met wat zout te boenen, en laat ze dan drogen zonder met een doek af te nemen.

pin

9) Vuile kopjes

Maak een mengsel van gelijke delen water en azijn en giet in je kopjes. Laat het mengsel inwerken en spoel de kopjes dan met een spons om. Die vlekjes zijn nu helemaal weg!

pin

10) Strijkijzer poetsen

Leg perkamentpapier op een houten snijbord en giet er ruim zout overheen. Zet dan het strijkijzer aan, laat het opwarmen en beweeg het ijzer 1 minuut met enige snelheid over het zout heen.

pin

11) Schone putjes

Mix natriumcarbonaat en zout in gelijke delen en giet in het putje. Giet er nu wat azijn bij, wacht 15 minuten en spoel dan door met kokend water.

pin

12) Glimmende witte badkuip

Mix 2 theelepels soda met 2 theelepels bakpoeder en wrijf er de natte badkuip mee in. Tien minuten later mix je 55 gr. azijn met 55 gr. bleekmiddel en giet je dat over de sodamix. Laat het een half uur zitten en spoel dan gronding met water af. Je badkuip is nu witter dan ooit!

pin

13) Vet en verschroeide voedselresten

Giet ruim zout in een koekenpan en voeg een beetje water toe. Laat het 10 minuten weken en was dan de pan af. Helemaal klaar!

pin

14) Huisdierengeur

Als je bank een beetje naar je huisdier ruikt, mix dan 10 eetlepels lavendel- of citroenolie met een theelepel natriumcarbonaat en twee glazen heet water in een spuitfles. Even flink schudden en op het stof spuiten. Zo ruikt het alsof Fikkie er nooit gezeten heeft!

pin

15) Verwijder vuil en vet uit sponzen

Giet 2 kopjes heet water en 2 theelepels zout in een plastic bakje, roer een beetje en laat de spons er een nachtje in weken. Je zult je ogen niet geloven wanneer je het de volgende morgen ziet.

pin

16) Gebroken ei

Als je een ei op de vloer hebt laten vallen, sprenkel je er zout op en laat je het ongeveer 15 minuten liggen. Daarna maak je het met een papieren handdoek schoon. Een kind kan de was doen!

pin

17) Glimmende gootsteen

Als je je gootsteen inwrijft met citroen en zout, zal het als nieuw glimmen en ook nog eens een frisse aroma afgeven.

pin

Niemand houdt van schoonmaken, maar met deze tips is het een stuk makkelijker, natuurlijker en sneller. Probeer ze zelf eens uit!

Reacties

Ook interessant