Handig: 10 alternatieve toepassingen voor bananen

Bananen zijn erg geliefd in Nederland: per jaar worden er in dit land ruim 720 miljoen bananen gegeten. En waarom ook niet? Het is een hele handige snack die in een natuurlijke verpakking zit — je hoeft alleen maar te pellen en te eten. Maar wat doe je met de schillen? De meesten van ons zouden het gewoon in de afvalbak of op de composthoop gooien, maar er zijn ook andere opties.

Zoals je aan deze lijst kunt ziet, kunnen bananenschillen echt heel nuttig zijn voor verschillende toepassingen rondom het huis...

Metaphor

1. Tanden witten

Je kunt je tanden witten door ze met de binnenkant van een bananenschil in te wrijven. Als je dit een paar weken volhoudt, merk je gegarandeerd geweldige resultaten.

pint1

2. Gevulde bananen

Snijd het uiteinde van een banaan af en steek een rietje in het zachte, eetbare deel. Sluit dan het rietje met je duim af en trek het er langzaam weer uit. Door de druk blijft de banaan in het rietje zitten en wordt eruit getrokken, waardoor er een "tunnel" ontstaat.

YouTube/Life Hacks & Experiments

Dan kun je de tunnel vullen met warme jam, Nutella, honing of wat je er ook in wilt stoppen. Dat is pas een lekkere bananensnack!

YouTube/Life Hacks & Experiments

3. Leer poetsen

Als je geen schoenpoets in huis hebt en je wilt je leren schoenen doen glimmen, hoef je ze alleen in te wrijven met de binnenkant van een bananenschil en daarna met een schone, droge doek op te poetsen.

pint1

4. Tafelzilver en sieraden poetsen

Hierbij werkt hetzelfde principe as met de leren schoenen. Gewoon inwrijven met een bananenschil en tot glimmens aan toe oppoetsen met een droge doek.

pint1

5. Bananen vers houden

Je kunt bananen langer vers houden in de koelkast. Na een tijdje wordt de schil zwart, maar de binnenkant blijft net zo vers als de dag dat je het erin legde.

6. Huidirritaties verlichten

Je kunt het ongemak van muggensteken, brandnetelplekken en andere huidirritaties verlichten door de aangedane plek in te wrijven met binnenkant van de bananenschil.

pint1

7. Jeugdpuistjes behandelen

Bananenschillen zijn ook goed tegen andere huidproblemen, zoals acne. Ook hier wrijf je de huid eenvoudigweg in met de binnenkant van een bananenschil voor geweldige resultaten.

pint1

8. Bladluis tegengaan

Bananen helpen ook bij het tuinieren. Om van vervelende bladluizen af te komen, hak je bananenschillen fijn en verspreid je ze rondom de planten in kwestie.

pint1

9. Snijd de banaan in plakjes zonder de schil te verwijderen

Steek met een naald een gaatje in een banaan en beweeg de naald van links naar rechts. Herhaal over de gehele lengte van de banaan.

YouTube/Life Hacks & Experiments

Zodra je de banaan schilt, zijn de plakjes hapklaar en gereed om te worden gegeten.

YouTube/Life Hacks & Experiments

10. Plantenvoeding

Doe wat bananenschillen in een container en vul deze met water. De schillen verrijken het water met voedingsstoffen, waardoor je het als voeding voor de planten kunt gebruiken.

Zorg dat de schillen volledig in het water zijn ondergedompeld en dat je de oude schillen regelmatig door nieuwe schillen vervangt om schimmel te voorkomen.

Idealiter gebruik je natuurlijk biologische bananen waar mogelijk, die niet bespoten zijn door synthetische, giftige chemicaliën!

pint1

Deze tips (en andere) kun je in actie zien in de volgende video...

Het is altijd geweldig om te zien hoe dingen die we normaal gesproken weggooien, gebruikt kunnen worden voor super handige doeleinden. Dus de volgende keer dat je van één van Nederlands populairste snacks geniet, bewaar die schil — daar kun je heel veel mee doen!

Reacties

Ook interessant